PCB De Pelikaan
Boekweitstraat 24
3882 GN Putten
(0341) 357799
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Protestants Christelijke Basisschool te Putten - Samen groeien naar zelfstandigheid

LUIS IN JE HAAR? KAMMEN MAAR!!!

Al een aantal jaren is er op school een hoofdluiswerkgroep actief die de hele school regelmatig controleert op hoofdluis. Graag willen we u informeren over hoofdluis en de behandeling hiervan.
De adviezen die hier staan komen van de GGD.

Hoe krijg je hoofdluis?
Iedereen kan luizen krijgen, het zijn namelijk echte overlopers. Ze wandelen van het ene hoofd naar het andere. Besmetting met hoofdluis heeft niets te maken met een slechte hygiëne. Luizen lijken zelfs een voorkeur te hebben voor een schone hoofdhuid. Voorkomen is lastig, maar u kunt veel doen om de luizen te bestrijden.

 

Hoe herken je hoofdluis?
Je kunt luizen lastig opsporen, want ze zijn maar tot 4 mm groot en ze verstoppen zich als er naar hen gezocht wordt. De eitjes (neten) kan je wel opsporen. Die zitten stevig vastgeplakt aan een haar direct bij de hoofdhuid. Ze zitten vaak in de nekharen, onder de voorhoofdsharen of achter de oren.

Behandeling
Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak.
Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden èn herbesmetting voorkomen.

Bestrijden
1. De voorkeursbehandeling is 2 x daags, gedurende twee weken, intensief kammen met een netenkam. Volg hiervoor onderstaande stappen:
* Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar
* Bescherm dan de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten uit het haar
* Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier. Pak de netenkam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
* Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet, keukenrol of zakdoek en kijk of u luizen ziet. Spoel gevonden luizen door de wc of wasbak
* Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar en maak de kammen goed schoon. U kunt de kammen 5 minuten uitkoken of ze ontsmetten met alcohol (70%)

2. Als het kammen met een netenkam (zie hierboven bij punt 1) geen effect heeft, wordt overgegaan op deze methode: het behandelen van haren met een antihoofdluismiddel in combinatie met het dagelijks kammen met een luizenkam, gedurende twee weken.
Om een optimaal effect te bereiken moet deze behandeling na één week worden herhaald met hetzelfde middel. Dat staat niet altijd in de gebruiksaanwijzing, maar op die manier werkt het middel het best.
Verder is het belangrijk om na de behandeling de dode luizen met een luizenkam uit het haar te kammen. Zo kunt u zien of er nog levende luizen in het haar zitten.
Als u een middel met malathion erin gebruikt (Prioderm, Noury), mag het kind op de dag van de behandeling niet zwemmen, want dan werkt het middel niet goed. Dit in tegenstelling tot wat op de verpakking staat (daar staat dat je twee weken niet mag zwemmen).

Voorkom herbesmetting: pak ook de omgeving aan
Zorg ervoor dat de hoofdluis niet alleen weg is maar ook weg blijft. Neem de volgende maatregelen op de eerste dag van de behandeling en 7 dagen later nog een keer:
* Was kleding, beddengoed, jassen, dassen, mutsen, verkleedkleren, knuffels, et cetera minimaal 10 minuten op ten minste 60°C. Het gaat alléén om spullen die tot 24 uur voor de ontdekking van de hoofdluis gebruikt zijn. In plaats van wassen kunt u de spullen stomen of 24 uur buiten luchten. Een andere mogelijkheid is om ze 24 uur in de diepvries te leggen of 48 uur te bewaren in een afgesloten zak bij kamertemperatuur. Vergeet ook niet alle kammen en borstels goed schoon te maken.
* Ook moet u de vloerbedekking en bekleding van meubels en de auto meerdere malen grondig stofzuigen. Ook hier geldt voor zover de besmette persoon ermee in aanraking is geweest. Luizen overleven geen 24 uur zonder bloed. Hierna zijn ze dood.

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa’s en oma’s. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet overigens uzelf niet.
Laat kinderen geen kammen, borstels, mutsen, hoofddoekjes, jassen en haarspeldjes met elkaar delen en zorg dat er op de kapstok genoeg ruimte tussen de jassen is.

Wat doet de school?
Na iedere vakantie en bij een tussentijdse melding wordt de hele school gecontroleerd op hoofdluis door de luizenwerkgroep. Als een kind luis heeft krijgt hij/zij een brief mee zodat diezelfde dag nog de behandeling kan beginnen. Het kind hoeft niet gelijk naar huis, dit in verband met de leerplicht. De betreffende klas krijgt een  brief mee met de melding dat er hoofdluis in de klas is. In die brief staan ook de instructies. Na twee weken volgt er een hercontrole.

Tenslotte
Wilt u meer lezen? Kijk op:
www.ggdnog.nl/thema-s-publiek/item/gezond-op-school-2/hoofdluis
Als u nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met de hoofdluiswerkgroep of met de school. Samen hopen we de hoofdluis onder controle te kunnen houden!
Namens de hoofdluizenwerkgroep

Aanspreekpunt Hoofdluiswerkgroep