PCB De Pelikaan
Boekweitstraat 24
3882 GN Putten
(0341) 357799
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Protestants Christelijke Basisschool te Putten - Samen groeien naar zelfstandigheid

Begaafdheid

BegaafdheidDe Landelijke Beroepsvereniging Specialisten Begaafdheid maakt zich sterk voor passend en inclusief onderwijs aan potentieel begaafde leerlingen. Na het afronden van mijn studie Specialist Begaafdheid ben ik register lid van deze vereniging geworden en mag ook onze school dit logo voeren.

Als specialist begaafdheid heb ik kennis over theoretische opvattingen over begaafdheid en leg ik een link naar de praktijk. De educatieve behoefte van de begaafde leerling ligt niet alleen in verdieping en verrijking van het leerstofaanbod, maar ook in de manier waarop deze leerling het liefst leert. In plaats van het aanbieden van kleine leerstapjes op weg naar het einddoel, heeft deze begaafde leerling het liefst eerst overzicht over het geheel en wil dan gaan ontdekken hoe dit geheel in elkaar steekt. Deze aanpak stimuleert positief leer- en prestatiegedrag. Wij gaan uit van het gegeven dat taal en interactie de belangrijkste instrumenten zijn tijdens het leerproces.
Vanaf dit schooljaar starten wij met het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid. Hiermee willen we mogelijke hoogbegaafdheid in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren en ons leerstofaanbod hierop aanpassen.
Een aantal kinderen werkt al met onze Pittige Plustorens, een tweetal werkt met vaste regelmaat aan de Digitale Topschool en een aantal kinderen begeleid ik in hun persoonlijke groei door middel van gesprekken. Wij praten over hun capaciteiten, hun manier van denken en hun zorgen.
We zien dat een focus op begaafde leerlingen de ontwikkelingskansen en de talenten van alle leerlingen vergroot. Wij zetten in op het leren leren en de vaardigheden die hier voor nodig zijn.

Daarnaast zijn we ook als team in ontwikkeling om kennis en ervaring op te doen in het werken met potentieel begaafde leerlingen. Ons doel is om elke leerling passend te begeleiden op hun weg naar zelfstandigheid.

Hanneke Uding