PCB De Pelikaan
Boekweitstraat 24
3882 GN Putten
(0341) 357799
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Protestants Christelijke Basisschool te Putten - Samen groeien naar zelfstandigheid

Fout
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/waterpretgrp5
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/schoolreisgrp5
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/schoolvoetbalgr5
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/molenaargr5
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/schoenendoos
 • JFolder: :bestanden: Pad is geen map. Pad: /home/users/pcbdeftp/pcbdepelikaan.nl/images/verjaarfredlin
Attentie
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/waterpretgrp5
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/schoolreisgrp5
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/schoolvoetbalgr5
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/molenaargr5
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/schoenendoos
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/verjaarfredlin

Nieuwsbrief downloaden

Schoolgids downloaden

Verjaardagen

21 Aug- Gyneth Bouw
22 Aug- Finn van Beek
22 Aug- Zoë Hoogendoorn
25 Aug- Thomas Winkelaar
27 Aug- Amber van der Ziel

Groep 5 juf Lineke en meester Fred 2009-2010

Waterfestijn

{gallery}waterpretgrp5{/gallery}

Foto's schoolreis

{gallery}schoolreisgrp5{/gallery}

Nieuws uit groep 5

In de klas zijn we deze periode onder andere bezig om onze tafelkaart vol te krijgen. Er zijn nog kinderen die de tafel van 7, 8 of 9 moeten opzeggen. Dat de tafels steeds belangrijker worden, merken we in de deelsommen met en zonder rest.

Buiten de klas rukt het waveboard steeds meer op en omdat het weer steeds lekkerder wordt valt er natuurlijk buiten steeds meer te doen. Zoals in het voorjaar de lammetjes weer vrolijk door de wei dartelen, doen wij dat ook maar dan over korfbal- en voetbalveld en natuurlijk straks langs ’s Heren wegen met de avondvierdaagse.

{gallery}schoolvoetbalgr5{/gallery}

Woensdagmiddag 31 maart was het schoolvoetbaltoernooi voor de groepen 3 t/m6
bij SV Rood-Wit.

Naar buiten gingen we ook op vrijdag 16 april. Demi had met haar ouders een excursie voor ons geregeld bij de Puttense molen. Aangekomen werd de klas In twee groepen verdeeld en gingen we om de beurt voorzichtig via de winkel de molen op. De molenaar en Demi vertelden ons daar hoe het graan van de wagens werd gehaald om vervolgens gemalen te worden. De andere groep mocht ondertussen tot onze verrassing iets grabbelen uit een ton in de winkel van Demi’s ouders en kreeg drinken met iets lekkers. Ten slotte kregen we allemaal nog een ansichtkaart van de molen en een zakje zonnebloemzaadjes mee om thuis te planten. Heel erg bedankt voor het hartelijk ontvangst het was leuk en leerzaam!
Voor een ieder die dit zelf eens wel gaan bekijken: 8 mei is het Nationale Molendag.

Zie ook www.demolenputten.nl voor de geschiedenis van de molen. Het Veluws Bureau voor Toerisme combineert de Nationale Molendag op zaterdag 8 mei a.s. met een fietsactiviteit, waarbij alle VVV-kantoren op de Veluwe een speciale fietsroute hebben.

{gallery}molenaargr5{/gallery}

Wat doen we in groep 5

Tafels

In de klas hangt een tafelposter. Op de tafelposter houden we bij welke tafels we hebben opgezegd. Voor de herfstvakantie proberen we de tafel van 1 t/m 5 te hebben opgezegd. Op rij en door elkaar. Na de kerstvakantie tot het eind van het schooljaar doen we hetzelfde voor de tafels van 6 t/m 9. Natuurlijk mag je ook alvast tafels opzeggen die je kent.

Wanneer je de tafels van 1 t/m 10 hebt opgezegd mag je doorgaan voor een tafeldiploma, dat hoeft niet maar de ervaring leert dat kinderen die dat wel doen de tafels beter paraat hebben en dat is mooi meegenomen want de tafels zijn belangrijk voor het het vervolg in groep 6 t/m 8 deelsommen en breuken. Tafeldiploma A houdt in alle tafels t/m 10 opzeggen binnen3 ½ minuut. Tafeldiploma B houdt in alle tafelsommen t/m 10 van een blad door elkaar opzeggen binnen 4 ½ minuut.

Klokkijken

Klokkijken is niet nieuw dat hebben we al in groep 4 geleerd; hele, halve uren, kwartieren en al wat gesnuffeld aan andere tijden als tien voor heel en tien over half. Wel nieuw in groep 5 is digitale tijd. Hoe laat is het als je wekker 14.20 aangeeft? Misschien leuk om thuis eens op in te haken wanneer je iets op televisie wilt bekijken en in de tv-gids digitale tijd staat aangegeven.

Rekenen tussen streepjes

Verder zijn we naast het rekenen op de getallenlijn met een nieuwe manier van rekenen begonnen; rekenen tussen streepjes (klik hier voor uitleg) een voorbereiding op het ‘ouderwetse’ cijferen waarbij je nog wel met de werkelijke waarde van de getallen werkt.

Spelling

Onze taal zit ingewikkeld in elkaar, vooral als je het goed wilt schrijven. Spelling is een onderdeel dat dus best wat oefening kan gebruiken. Elk nieuw blok uit het taalboek krijgen kinderen daarom een BLOON-blad mee. BLOON staat voor Bekijken Lezen Omdraaien Opschrijven Nakijken.

Boven het blad staat welke categorieën we dit blok oefenen, die zijn ook dikgedrukt in de te oefenen woorden. Het gaat hierbij duidelijk om de categorieën en niet alleen om het goed schrijven van de aangeboden woorden. Vragen die bij het oefenen kunnen helpen zijn: welke woorden (uit het dictee) kun je nog meer bedenken met deze moeilijkheid. Op deze manier hopen we een soort mentale kapstokjes te krijgen waaraan we woorden kunnen hangen zodat je niet elk woord los hoeft te onthouden maar spellingcategorieën leert herkennen.

Als hulpje om te onthouden welke categorieën we hebben geleerd hebben we een spellingkaart gekregen voor thuis en voor in onze map op school. Deze mogen we altijd als geheugensteuntje bij ons werk gebruiken (ook te downloaden op deze site) Daarnaast is een simpele versie van het ei/au-verhaal te downloaden en voor de meer visueel ingestelde kinderen een ei-plaat en een au-plaat.

Aardrijkskunde/geschiedenis

Voor Aardrijkskunde en Geschiedenis krijgen we een samenvatting van een hoofdstuk mee om thuis te leren. Het is belangrijk dat kinderen de samenvattingen ‘leren’ leren. Het gaat niet alleen om het doorlezen maar ook proberen samen te vatten wat het belangrijkste is uit een stukje. De dikgedrukte woorden helpen daarbij, net als de vragen op de achterkant. Het is fijn wanneer u als ouder hierin kunt begeleiden, elk kind is immers anders en de één heeft wat meer sturing of aanmoediging nodig dan de ander. Naast de samenvatting van het hoofdstuk krijgen we bij aardrijkskunde ook topografie mee naar huis. We hebben de provincies van Nederland met hun hoofdsteden al geleerd. Op dit moment leren we nog enkele andere grote plaatsen in Nederland daarna gaan we verder met rivieren en wateren in Nederland. Ten slotte leren we ook de buurlanden van Nederland.

Een site waar je kunt oefenen met topo is: http://dadsproject.com/provincierace/provincierace.php

Boekbespreking

Deze week zijn we ook begonnen met boekbesprekingen. Een stappenplan waarin beschreven staat hoe je dat kunt aanpakken is te downloaden op deze website.

Op de site http://www.woordpakket.toplink.be/ kun je naast spellingsoefeningen ook oefenen met tafels, delen, hoofdrekenen, Engels, metend rekenen, werkwoorden enz. enz.

Je kunt er ook je eigen woordpakket aanmaken.

Actie schoenendoos

bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!bedankt!

Wat hebben we een geweldige schoenendozen-actie gehad met elkaar.
Namens alle kinderen die zo’n prachtig kerstcadeau krijgen zeg ik nu alvast BEDANKT!!!!!!!

Met z’n allen hebben we dit jaar 138 prachtige schoenendozen gemaakt en gevuld, 138 kinderen mogen wij hier mee blij maken. Dit zijn er weer 9 meer dan vorig jaar. Vrijdagmiddag hebben de groepen 5 t/m 8 de dozen naar de bus getransporteerd.

{gallery}schoenendoos{/gallery}

Knutsels

Groep 5 heeft prachtige knutsels gemaakt. Een selectie hiervan is te zien op de website.

Verjaardag juf en meester

Meester Fred en Juf Lineke hebben hun verjaardag in de klas gevierd. Hier wat foto's van het feestje.

{gallery}verjaarfredlin{/gallery}

Optreden in het circus groep 5

Gemaakt tijdens de opening van de geheel verbouwde en gerenoveerde Pelikaan op 29 oktober 2009.